Eilen olin Helsingissä kuntaliiton naisvaikuttajafoorumin tilaisuudessa. Nelisenkymmentä naista pohti tasa-arvoasioita kunnissa valtuutetun vinkkelistä. En odottanut tilaisuudelta suoraan sanoen kovin paljoa, joten olin varsin yllättynyt kaikesta kuulemastani.
 
Ruotsalainen alustaja kertoi meille Ruotsin tilanteesta ja kysyi tunnemmeko pyykkikoriesimerkin. Emme tunteneet, joten hän kertoi sen meille.
 
Jollain ruotsalaisella ihotautiklinikalla hoidettiin psoriasispotilaita. Klinikalla joku alkoi ääneen ihmetellä miksi naispotilaiden puolella pyykkikori oli päivän päätyttyä miltei tyhjä kun miesten puolella pyykkikori oli täpötäynnä joka iltapäivä.
 
Kun asiaa tutkittiin, kävi ilmi, että miespotilaat käytettiin suihkussa, heidän ihonsa rasvattiin lääkevoiteilla jne. jossa kaikessa likaantui paljon liinavaatetta. Samassa tilanteessa oleville naispotilaille sen sijaan kirjoitettiin voideresepti, jonka he sitten lunastivat ja hoitivat rasvauksen itse omin nokin.
 
Löydös oli kummallinen ja henkilökunnalta kysyttiin, miksi miehet rasvataan mutta naisia ei. Vastaus oli, etteivät hoitajat uskoneet miesten käyttävän rasvaa vaikka heille se määrättäisiin. Siksi miehet rasvattiin klinikalla.
 
Kun sitten mietittiin taloutta, kävi ilmi, että jos naiset hoidettaisiin samalla tavalla kuin miehet, nousisivat kulut noin 20 %. Sitä vastoin jos miehet hoidettaisiin kuten naiset, kulut laskisivat saman 20 %. Klinikka päätti säästää.
 
Aika valaisevaa, vai mitä? Pohdimme monia asioita: lakia, joka velvoittaa kuntiakin tekemään palkkavertailuja KAIKKIEN työntekijöiden kesken, ei vain saman ammattiryhmän kesken. Lisäksi mietimme sitä, miten tarkastella satsaako kunta yhtä paljon tyttöjen ja poikien ja naisten ja miesten liikuntapaikkoihin. Tiedättehän: monissa kunnissa on jäähalleja ja jalkapallokenttiä mutta kunnallisia ratsastustalleja ei juuri tapaa…
 
Minua kiinnostaisi tämän aiheen tutkiminen. Usein vain huiskitaan käsityksillä ja mielikuvilla ilman sen parempaa tutkittua tietoa. Satsataanko esim. kulttuurin alalla miesten ja naisten kulttuuriharrastuksiin yhteistä rahaa yhtä paljon? Mistä sen tiedämme, ellei asiaa kaupungissa kartoiteta?