Viime viikon keskiviikkoaamuna oli radiossa haastateltavana Jyväskylän kouluruokailusta vastaava henkilö. Ohjelmassa kävi ilmi, että Jyväskylän kouluruokailusta haluaa opetuslautakunta säästöä yli 200 000 euroa. Pohdittuaan miten mahdoton tehtävä on vaikka luovuttaisiin lopuistakin kokoliharuuista ja lihapullista jne. kertoi haastateltava, että yhdistyneen kunnan aloittaessa tämän vuoden alussa korotettiin kouluruokailuun käytettävien keittiöiden tilavuokria 15 % kuulemma, koska "laskentajärjestelmää ajanmukaistettiin". Kaupunki itse omistaa tilat ja korotti tilavuokria roimasti. Tilavuokrat lasketaan kouluruokailun kokonaiskustannuksiin.

 

Kaupungit ja kunnat usein alentavat esim. tonttien hintoja houkutellakseen asukkaita tai teollisuutta alueelleen. Kunnat myös takaavat hyödyllisiksi arvioimiensa hankkeiden lainoja. Lisäksi kunta voi vuokrata subventoituun hintaan toimitiloja ulkopuoliselle taholle ja jopa antaa niitä esim. yleishyödyllisten yhdistysten käyttöön täysin maksutta. Kaikki nämä ratkaisut ovat ihmisten tekemiä päätöksiä.

 

Kaupungin tilojen sisäiset vuokrat ovat myös ihmisten määrittelemiä. Pidän tätä taustaa vasten itsestäänselvyytenä, että Salossa ei lähdetä sisäisin vuokrankorotuksin viemään ruokaa lasten suusta. Ei siitäkään huolimatta, että joitain koulukeittiöitä joudutaan remontoimaan. Markkinaehtoisuudelle on jo uhrattu monta tärkeää asiaa tässä maassa, mutta johonkin on raja vedettävä.

 

Kouluruokailu on Suomessa luotu aikoina, jolloin aivan oikeasti oli pulaa kaikesta. Silloin päättäjät näkivät lapset investointina tulevaisuuteen. Heille haluttiin paremmat olot kuin aiemmalle sukupolvelle. En usko, että nytkään haluamme lapsillemme huonomman kouluruuan kuin mitä itsellämme oli.